Itálie na talíři

I když je venku nečas, chladno a sněhová nadílka, přesto si můžete užít tóny líbezného sluníčka a lákavých dálek – na talíři. Pojďte se s námi vypravit do teplem zalité Itálie a užít si všech gastronomických lákadel, které nabízí.

 

Lanýžové rizoto s parmazánem

  • 100g lanýžů
  • 8dl vývaru
  • 250g rýže Arborio
  • 50g parmezánu
  • Máslo
  • 2dl bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 2ks šalotky
  • Pažitka a petržel
  • Pepř, sůl, tymián

Postup: Lanýže nastrouhejte na tenké plátky. Oloupanou šalotku spolu s česnekem a pažitku s petrželí pokrájejte nadrobno. Rozpalte olej a šalotku na něm krátce osmažte, přidejte propláchnutou rýži a za stálého míchání vařte. Do hotové rýže vsypte česnek, tymián, přilejte bílé víno a chvíli povařte. Poté postupně přilévejte vývar a nechte pomalu vstřebávat do rýže. Nakonec přidejte čerstvé máslo a parmezán. Dochuťte solí, pepřem a promíchejte s nakrájenými bylinkami.

Italské rizoto servírujte na mělkém talíři posypané nastrouhanými lanýži.

 

Spaghetti alla carbonara

  • 400g špaget
  • 300g pancetty
  • 150g parmezánu
  • 4 žloutky
  • Olivový olej
  • Pepř, sůl

Postup: Špagety uvařte „na skus“, mezitím si nakrájejte pancettu. Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte ji dokřupava. Poté do mísy vyklepněte žloutky a smíchejte s nastrouhaným parmazánem. Přidejte pepř, sůl a špagety a směs přidejte k pancettě na pánev.  Přilijte hrnek vody, ve které se vařily těstoviny. Intenzivně míchejte, dokud se nevytvoří omáčka.

Podávejte v hlubokém talíři a hustě posypte pepřem.

 

Tagliatelle s lososem

  • 500g těstovin tagliatelle
  • 400g uzeného lososa
  • 400ml smetany
  • Máslo
  • Brandy
  • Muškátový oříšek, kopr, sůl, pepř

Postup: Lososa pokrájejte na nudličky a orestujte na másle. Přilijte trochu brandy a poté smetanu. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Mezitím uvařte těstoviny, které poté přidejte na pánev a důkladně smíchejte s lososem. Na závěr přidejte nasekaný kopr a můžete servírovat, nejlépe na plytkém talíři.