Historie čaje aneb co jste možná nevěděli
3 mins read

Historie čaje aneb co jste možná nevěděli

Čaj patří hned po vodě k nejrozšířenějším nápojům na světě. S chutí si ho dopřávají lidé různých národností, věku i společenských vrstev. Milují na něm jeho neohraničenou paletu chutí, vůní i barev. Už málo ale ví o jeho historii a o tom.

 

Počátky obestřené tajemstvím

Historie tohoto lahodného voňavého moku je dlouhá, pestrá a místy trochu nejasná. Na rozdíl od kávy totiž není tak dobře zdokumentovaná, především tedy pokud jde o samotné prvopočátky. Legendy, které jsou staré více než čtyři tisíce let, uvádí, že čaj vznikl náhodou, a to když čínský císař vařil v kotli vodu a do ní mu vítr zavál pár lístků čajovníku. Za jeho pravlast se proto považuje Čína, odkud také pochází první zmínky o tomto lahodném nápoji.

 

Nápoj aristokratů

Do Evropy se však dostal až v polovině 17. století. Tehdy ho sem z Asie dovezli Holanďané na obchodních lodích v obrovských dřevěných bednách. Původně si na něm pochutnávala aristokracie. K masovému rozšíření začalo docházet až v 19. století, a to díky Angličanům, kteří v Indii a později na Srí Lance zakládali první čajové plantáže. Čaj se tady stal tak populární, že dokonce vytlačil místní národní nápoj – pivo.

 

Netradiční formy

Většina z nás je dnes zvyklá na sypané čaje, případně na ty sáčkové. Původně se však čajové listy drtily a lisovaly do cihliček, destiček, kostek a podobných tvarů. Bylo to nejen kvůli tomu, aby déle vydržely, ale také proto, že se tak snáze dopravovaly do vzdálených míst. Lisování umožňovalo převážet větší množství, navíc nevadily teplotní výkyvy ani vysoká vlhkost. Sypaný čaj totiž dlouhé několikaměsíční cesty do Evropy nezvládal a brzy přicházel o svou vůni i chuť.

 

Jiný kraj, jiný mrav

I v případě popíjení a servírování čaje platí pravidlo: jiný kraj, jiný mrav. Angličané nedají dopustit na oslazený s mlékem – první zmínka o této kombinaci pochází už z roku 1680. Holanďané si do něj zase rádi přidávají šlehačku, Maročané aromatické bylinky, v Turecku vám pak při každé příležitosti nabídnou silný černý a hodně oslazený čaj v malých decilitrových skleničkách. Chybět nesmí samozřejmě ani občerstvení. Zatímco ke kávě se tradičně servírují sušenky nebo nejrůznější dezerty, k čaji si třeba v Anglii dopřávají lehké sendviče či toasty, v Indii pak sladké pečivo. A jak si voňavý nápoj nejraději vychutnáváte vy?