Kouzlo sezónního stravování

Aniž by to naši předci věděli, zařazováním lokálních a sezónních potravin do svých jídelníčků dělali dobrou službu svému tělu. Na zimu si připravovali různé zavařeniny, sušili ovoce a využívali zásob, které si nastřádali v létě a na podzim. Ovoce a zelenina, které se k nám v dnešní době dováží ve velkém, bývá většinou nezralé, dozrává utržené pod umělým osvětlením při transportu a neobsahuje tak všechny minerály a vitamíny jako u nás vypěstované domácí produkty. Zkuste tentokrát sáhnout po potravinách lokálních a uvidíte, že rozdíl poznáte nejen v chuti, ale třeba i v přívalu energie.

Nakupovat podle ročního období má řadu nesporných výhod.  Nejen že ušetříte vaši peněženku, ale i vaše tělo vám bude vděčné. Dovozová zelenina a ovoce neobsahuje všechny prospěšné látky, kvůli kterým je jíme. Sezónní suroviny jsou naopak čerstvé, jejich chuť je mnohem výraznější a mají mnohem vyšší výživovou kvalitu. Nákupem sezónních potravin tak prospějete nejen sobě, ale podpoříte i místní české farmáře a pěstitele.

Jarní strava se nese ve znamení zelené barvy. „Do jídelníčku byste měli zařadit potraviny, které v tu dobu všude raší, například jarní cibulku či pažitku, skvělé jsou i ředkvičky,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční poradce společnosti RACIO. Nezapomínejte ale ani na rané brambory, které využijete jako přílohu, tak do salátů nebo polévek, nebo na květnovou chřestovou sezónu. Velmi oblíbené jsou také saláty s mladými kopřivami nebo pampeliškovými lístky a čerstvé salátové listy – polníček, špenát nebo mangold i hlávkový salát.

V létě je úroda ovoce i zeleniny nejbohatší, myslete tak i na zimní měsíce, kdy je místního ovoce i zeleniny méně. Ovoce si můžete zamrazit a lahodné smoothie si pak můžete dopřát i v lednu. „Vhodným a dříve velmi používaným způsobem je také zavařování. Je pravda, že nejvhodnější je jíst ovoce i zeleninu v čerstvé podobě. Tepelné zpracování či sterilace potravin sice znamená určité snížení obsahu některých vitamínů, obsažené množství však není rozhodně zanedbatelné. Mnoho látek se tepelným zpracováním neničí vůbec (některá rostlinná barviva, minerály, vláknina) a například lykopen obsažený v rajčatech je dokonce po tepelné úpravě ještě využitelnější než za syrova. Argument „v zimě zeleninu nejím, protože čerstvá není k dispozici a tu z dovozu nechci“ tedy neobstojí,“ říká Bc. Blanka Procházková a upozorňuje, že i doma zpracované lokální zelí v zimě obohatí slavnostní nedělní oběd. „Domácí zelenina je v létě dostupná v široké škále, od květáku nebo brokolice přes různé saláty až po kořenovou zeleninu. Stejně tak i čerstvě utržené ovoce – meruňky, maliny, jahody – jsou v létě nepřekonatelné,“ říká nutriční specialistka společnosti RACIO.

Podzim pak patří sklizni dýní, kapusty nebo tuřínu, z ovoce nikoho nepřekvapí švestky, blumy a jablka. Dávejte však v obchodech vždy pozor na to, zda ovoce nebo zelenina opravdu pochází z České republiky, přestože je právě jeho sezóna. „Typickým příkladem jsou jablka – to, že je v září jejich hlavní sklizeň, ještě nutně neznamená, že je najdete i v českých supermarketech. Často jsou i v tomto období dovážena ze Španělska či Itálie. Zkuste tak třeba místní trh nebo lokálního farmáře, u kterého máte jistotu domácí produkce,“ vysvětluje Procházková.