Kurkuma: Indický šafrán pro zdraví i krásu
2 min. čtení

Kurkuma: Indický šafrán pro zdraví i krásu

Exotické koření dokáže vylepšit takřka jakýkoli pokrm. Má-li navíc ještě pozitivní účinky na lidské zdraví, není co řešit. Zářným příkladem takovéto tradiční rostliny pěstované v daleké Asii je kurkuma. Jestliže ji doma nepoužíváte, anebo ji máte jako součást jiného koření a ani o ní nevíte, jste na správném místě. V následujících řádcích vám ji totiž podrobně popíšeme a soustředíme se i na její účinky a použití.

 

Původ kurkumy

Indický zázvor, jak je kurkuma často označována, je tradiční kulturní rostlinou mající svůj původ v několika asijských zemích. Především v Číně, na Filipínách a v Indii. Jedná se o vytrvalou bylinu vyznačující se charakteristickými kořenovými oddenky, jež dužnatí. Z fyziologického hlediska se nápadně podobá zázvoru. U nás ji lze pěstovat jako pokojovou rostlinu v květináči. Dužnaté oddenky si tak můžete v čerstvém stavu sklízet klidně i v domácích podmínkách. Jestliže si mladou rostlinku v zahradnictví zakoupíte, vydrží i několik let.

 

U nás ještě příliš nezdomácněla

Ve střední Evropě není kurkuma na rozdíl od zázvoru až tak známá. Přesto ji spousta lidí používá, jelikož je součástí tradičního kari koření. V této směsi obstarává především sytě žlutou barvu. Zakoupíte ji ale i samostatně v prášku. Ten vzniká mletím uvařených oddenků kurkumovníku. Jakýkoli pokrm dokáže jednak dokonale obarvit a jednak také chuťově obohatit.

 

Žluté zdraví přímo z přírody

Nejcennější látkou, již kurkuma obsahuje, je kurkumin. Tohoto žlutého barviva se nejen v ajurvédské medicíně využívá již desítky let. Mnozí označují kurkumu za asijský zázrak. Pomáhá při nadýmání a také zvyšuje obranyschopnost organismu. Čerstvý oddenek kurkumy není problém nastrouhat i do čaje stejně jako zázvor. Můžete si takto přírodním způsobem snížit hladinu cholesterolu v krvi. Zapojit kurkumu do jídelníčku není nijak složité. V práškovém stavu ji momentálně nabízí výhodně na Eushops.cz.