5 nejchutnějších jarních pomazánek
Nejen pro podporu imunity a posílení zdravých, ale i pro skvělou chuť si připravte nejlepší jarní pomazánky. Využijte zeleninu a suroviny, které jste zvyklí používat například do polévek a nebojte se vyzkoušet nové recepty. Inspirujte se a servírujte pomazánku s čerstvým pečivem.
1) Celerová pomazánka
Na přípravu této pomazánky z celeru budete potřebovat jeden celý celer a jedno větší jablko. Obojí omyjte, oškrábejte škrabkou, a poté nastrouhejte najemno. Jablko můžete i rozmixovat pomocí multifunkčního ručního mixéru RM-800B, který bude ve vaší kuchyni velkým pomocníkem. Přidejte tvrdý sýr, který nastrouháte nahrubo. Kdo chce, může přidat i šunku nakrájenou na kostičky. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte ještě jednu lžíci majonézy nebo bílého jogurtu, kdy bude pomazánka zjemněná. Podávejte s domácím pečivem.
2) Avokádová pomazánka
Oblíbenou superpotravinou, která podporuje hubnutí je i avokádo. Vyberte si takové, které nebude přezrálé ale ani nedozrálé. Avokádo nejdříve rozpulte, vytáhněte pecku a dejte do misky. Opět můžete použít stolní mixér RM-205 W a rozmixovat ho na hladkou směs. Přidejte citrónovou šťávu, aby avokádová pomazánka nezhnědla. Poté si připravte prolisovaný česnek, půl nakrájené cibule a sůl s pepřem. Na zjemnění se hodí i lučina, se kterou dosavadní směs smícháte. Podávejte opět na čerstvém pečivu.
3) Vajíčková pomazánka
Na tuto pomazánku potřebujete 4 vejce, celou zakysanou smetanu, jednu cibuli a dvě lžičky plnotučné hořčice. Nejdříve si uvařte vejce natvrdo. Poté nechte vychladnout, oloupejte a promáčkněte přes sítko, které se používá například i na bramborový salát. Přidejte pokrájenou cibuli na kostičky, hořčici a promíchejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat zakysanou smetanu, která pomazánku zjemní a vytáhne chuť vajíček. Podávejte na pečivu a dozdobte například červenou paprikou.
4) Ředkvičková pomazánka
Podobně jako vajíčkovou pomazánku si připravíte i ředkvičkovou. Postup je stejný až na to, že do pomazánky přimícháte nastrouhané ředkvičky. Na pomazánku použijete klidně i 300 g čerstvých a omytých ředkviček. Než je přidáte do směsi, tak z nich slijte vodu, aby vám nevznikl spíš salát. Tato pomazánka chutná nejlépe na čerstvém chlebu.
5) Mrkvová pomazánka
Zdravou jarní pomazánku připravíte i z mrkve. Očistěte alespoň tři větší mrkve, které nastrouháte najemno. K tomu vám může pomoci i ruční mixér, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Přidejte lučinu nebo sýr žervé, k tomu pokrájenou cibuli, jeden bílý jogurt a dochuťte solí a pepřem. Někdo do pomazánky přidává ještě kousky ananasu, klidně vyzkoušejte.