Česká superpotravina? Vsaďte na brambory!
Brambory patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, které na českém talíři najdeme. Pro mnohé je tato potravina nudnou součástí běžného talíře, nicméně díky svému složení dokáže pořádně překvapit. V čem jsou brambory tak skvělé?
Na hlad i žízeň
Brambory pochází z Jižní Ameriky, kde je Indiáni pěstují více než 5000 let. Do českých domácností se brambory dostaly až v 18. století, kdy vyřešily palčivou otázku hladomoru nejchudších vrstev a brzy na to byly využívány i pro pálení v lihovarech.
Plné zdraví
Často vyhledáváme různé potraviny z cizích krajů pro jejich významné složení, ale na to, co máme v našich podmínkách, zapomínáme. Příkladem mohou být brambory, které obsahují velké množství vitamínů a minerálů, a to dokonce více než najdeme v banánech či v zelí. Jsou také bohaté na bílkoviny a neobsahují skoro žádný tuk. Jsou taky zdrojem vitamínu C a mají velký podíl vlákniny, která je důležitá pro naše trávení. Neobsahují ani lepek, takže jsou ideální pro lidi, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Ideální příloha
Brambory mají v kuchyni velké množství využití. Můžeme je vařit, péct, smažit, dělat z nich knedlíky, gnocchi či hranolky. Použít je nemusíte pouze v kuchyni, ale i v kosmetice, v textilním či farmaceutickém průmyslu nebo jako čistící prostředek. Škrob obsažený v bramborách dokáže zkrotit otoky unavených očí i vyčistit stříbrné příbory. Brambory jsou zkrátka skvělá potravina, která dokáže překvapit a pomoci v mnoha odvětvích.
Brambory vždy po ruce
Pokud jste časově vytížení, nemusíte se dělat s přípravou brambor a pokrmů z nich. Existují již i hotová jídla, např. bramborová kaše nebo velmi oblíbený bramborový knedlík, který není potřeba ani rozmrazovat, jen ohřát pár minut v páře. Budete tak připraveni i ve dnech, kdy nevíte, co dřív a děti či návštěva vyžadují jídlo co nejdříve.
Ať už potřebujete pomoci s otoky nebo se pořádně najíst, brambory jsou ta správná volba.