Jak neplýtvat potravinami

Věděli byste, kolik kilogramů ročně od jednoho člověka skončí průměrně na smetišti nebo kompostu? Dle statistik se v Evropě vyhodí neuvěřitelné množství jídla, a to 96 až 115 kg ročně na jednu jedinou osobu. Rozhodně se tedy nedá říct, že jde o nějaké zanedbatelné množství. Čím byste se měli řídit, abyste předešli takovému plýtvání potravinami, případně co byste si měli pořídit do domácnosti, se dočtete v tomto článku.

Úplně nejzásadnější, nejjednodušší a nejspolehlivější je kupovat pouze takové množství potravin, které bez problému spotřebujete. Pokud nečekáte například početnou návštěvu, je lepší koupit raději méně potravin, a to i přes to, že jsou zrovna v lákavé akci za bezkonkurenční cenu. V době, kdy je obchod s potravinami téměř na každém rohu, by neměl být problém skoro kdykoli zakoupit vše čerstvé.

Potraviny vybírejte – dle povahy konkrétní suroviny – s co nejzazším datem minimální trvanlivosti. Pokud však nemáte žádnou prodejnu poblíž, a je tedy nutné kupovat potraviny na více dní či týdnů, měli byste dbát na správné skladování potravin, aby zůstaly co nejdéle čerstvé a chutné. Základním pomocníkem je v tomto případě lednice.

 

Lednice jako neocenitelný pomocník

Moderní lednička nabízí nejrůznější funkce a vychytávky, které jsou zaměřeny právě na tvorbu ideálního prostředí pro uchování co nejčerstvějších potravin. Maso nebo ryby vydrží v moderní lednici čerstvé až čtyři dny, a to díky takzvané nulové zóně. Jedná se o šuplík, ve kterém je teplota kolem 0 °C a vlhkost okolo 50 %. U některých typů lednice lze dokonce vlhkost nastavit dle potřeby, tedy podle toho, jaké potraviny zrovna potřebujete uchovat. Pro ovoce a zeleninu je vhodnější vyšší vlhkost, pro maso, ryby nebo tvrdé sýry naopak nižší.

Co se týče uspořádání potravin v lednici, potraviny náchylnější ke zkažení a vyžadující nižší teploty – například maso a ryby – ukládejte do spodních polic. Vařená jídla, mléčné výrobky nebo vejce můžou být i v horních policích, aniž by to ovlivnilo jejich kvalitu a mohlo dojít ke zkažení. Pravidelně také kontrolujte, zda nejsou v lednici nějaké potraviny s blížícím se datem konce spotřeby. Ty se snažte spotřebovat co nejdříve, abyste je kvůli tomu nemuseli zbytečně vyhodit.

 

Naučte se vakuovat

Pokud byste chtěli trvanlivost potravin ještě prodloužit, skvělým řešením je pořízení vakuové baličky potravin. Jednoduše vložíte potraviny nebo již hotový pokrm k vakuování do určené folie, ze kterého vakuová balička odstraní vzduch a obal pevně svaří. Takto uchovávané potraviny nejen, že vydrží déle čerstvé díky minimálnímu množství zbytkového vzduchu, ale také zaberou méně místa v lednici či v mrazáku.

Nakupování potravin v rozumném množství společně s jejich správným uchováváním a včasným spotřebováním šetří jak vaši peněženku, tak i životní prostředí.