Jak poznat kvalitní pečivo?

Pokud vám záleží na stravovacích návycích vašich ratolestí, zřejmě se zaměřujete i na samotnou kvalitu kupovaných potravin. V poslední době se velice často diskutuje o tom, jestli je zdravé konzumovat pečivo, nebo nikoliv. Zatímco odpůrci tvrdí, že po pečivu se tloustne, příznivci zase říkají, že je pečivo pro organismus a trávicí trakt velice důležité. Obě strany však mají částečně pravdu. Záleží totiž na tom, z jakých surovin je upečeno.

Co regionální pekárna, to jiné technologie a výrobní postupy. Většině pekáren záleží na kvantitě, nikoliv na kvalitě, a proto používají co nejlevnější suroviny. V supermarketech zase koupíte pečivo ze zmrazeného polotovaru, které není tak hodnotné jako to čerstvé.

 

Začněte nakupovat v menších pekárnách

Jednou z možností je, že si začnete pečivo dělat sami doma, stačí si k tomu pořídit domácí pekárnu. Upečete si tak snadno chléb žitný, špaldový, slunečnicový, pšeničný, pohankový i celozrnný. V případě, že nemáte prostor na to, abyste si dělali pečivo v domácím prostředí, tak zavítejte do menších pekáren, ideálně k lokálním výrobcům. Informujte se vždy o složení, abyste věděli, co vám a vašim ratolestem kupujete.

Vedle konzervantů a chemických látek byste se měli zajímat také o to, z jaké mouky je pečivo upečené. Věděli jste, že opravdu žitný chléb musí obsahovat alespoň 90 % žitné mouky? Stejně tak je to i u pšeničného pečiva. Celozrnné pečivo zase musí obsahovat alespoň 80 % celozrnných muk a upravených obalových částí z obilky.

 

Kde kupovat kvalitní pečivo?

Velice vyhlášená je regionální pekárna Pekařství Koutných s.r.o., které se nachází ve městě Svijany. Důvod? Nabízí kvalitní pečivo, přičemž výrobce si nechává na surovinách záležet. I když jsou nabízené výrobky o něco dražší, než je tomu v supermarketech a ostatních pekárnách, nevadí, spotřebitelé si totiž rádi za kvalitu připlatí. Více informací najdete na www.koutnych.cz.