Kolik hrnků kávy je zdravých? A jak jsou na tom jednotlivé druhy kávy?

0

O kávě a jejím vlivu na zdraví člověka toho už bylo napsáno opravdu hodně. Názory se ve všech bodech zkoumání rozcházejí a vždy vytváří prostor pro zastánce z obou stran. Jak je to však s jejím vlivem na zdraví člověka ve skutečnosti? Je našemu organismu prospěšná nebo se jedná o nápoj plný kontrastů a popíjením si spíše ubližujeme?

Při hledání jednotlivých odpovědí nelze vycházet z univerzálního pohledu, ale vždy je nutné zohlednit každého člověka zvlášť a přihlédnout ke všem důležitým okolnostem. V tomto článku odhalíme skutečnou podstatu účinků kávy na náš organismus a vyvrátíme bezpočet kolujících mýtů a polopravd.

Káva a prospěšné látky

Káva obsahuje celou řadu prospěšných živin, vitamínů, stopových prvků, aromatických olejů a látky, které jsou pro naše tělo přímo žádoucí. Šálek středně silné kávy je bohatý především na draslík. S každým douškem se obohacujete navíc o důležitý hořčík, vitamin B2 a B5, mangan nebo fosfor.

Káva navíc neobsahuje žádné tuky, sacharidy či bílkoviny. Díky svému unikátnímu složení je vhodná pro všechny, kteří si hlídají každodenní přísun kalorií. Na 100 ml připadá jen 1 až 2 kalorie.

Kvalitní káva je nezbytnou součástí vyvážené snídaně.

Káva a škodlivé látky v ní

Dopad kávy na zdraví člověka ovlivňují i méně prospěšné látky, mezi kterými nalezneme například diterpeny, achratoxiny nebo akrylamidy, takže nelze jednoznačně říci, že by se v kávě žádné nežádoucí látky nenacházely.

Diterpeny – zvyšují cholesterol, ovšem obsah ve vypitém šálku je spíše zanedbatelný, než aby bylo nutné se této látce dál věnovat. Nejvíce se objevují ve filtrované kávě, jelikož přítomnost této látky byla potvrzena ve filtračních papírech.

Achratoxin – tato forma plísně se objevuje výhradně na špatně skladovaných kávových zrnech. Za výskyt této plísně mohou vždy nevhodné podmínky nebo snížené povědomí o správném způsobu uskladnění nepražených zelených zrn. Země zabývající se vývozem kávy na světové trhy musejí přítomnost achratoxinu přísně kontrolovat, aby splnily přísné regulace stanovené Evropskou unií. Při nadlimitním zjištění je vývozci prodej kávy nejen zakázán, ale rovněž se dočká i tučné pokuty. Na evropský trh se díky tomuto opatření dostávají jen ta nejlepší zrna.

Toxiny a škodlivé látky nejsou běžnou součástí zrn, ale při nesprávných postupech se v nich mohou objevit.

Návyk na kofein

Další celkem častá výhrada odpůrců kávy se týká závislosti na kofeinu. Opravdu si pravidelnou konzumací budujeme závislost, nebo je pravda někde uprostřed a vždy záleží na našem individuálním přístupu?

Kofein je bezesporu nejaktivnější látkou obsaženou v kávě a významným stimulantem centrální nervové soustavy. V umělé podobě se kofein přidává do spousty limonád i léků. Dokonce se prokázaly pozitivní účinky kofeinu, mezi které patří zvýšení soustředěnosti, koncentrace a pozornosti. Právě z těchto důvodů se konzumace kávy nedoporučuje ve večerních hodinách a lidem majícím potíže s usínáním.

Základem lahodné kávy jsou kvalitní a správně skladovaná zrna.

Závislost na kávě jako na drogách?

Závislost na kávě nesmíme srovnávat se závislostí na tvrdých drogách jako je kokain nebo amfetamin. Sice se kofein dokáže podílet na aktivaci stejných chemických látek v našem mozku, ale v mnohem nižších hodnotách. Spíše než závislost se u pravidelných konzumentů vytváří silný návyk.

Káva prodlužuje život

Studie z roku 2017 poukazuje na spojitost zvýšeného příjmu kávy a nižší úmrtnosti. Pravidelná konzumace snižuje riziko onemocnění jater u mužů i žen. Kromě toho dokáže oddálit vznik Parkinsonovy choroby a snížit riziko mrtvice.

Druhů kávy je nepřeberné množství. Který styl přípravy jste si oblíbili vy?

Druhy kávy a vliv na zdraví člověka

  • Černá káva a zdraví – černá káva je z pohledu prospěšnosti téměř bez rizika, ale je třeba nakupovat od prověřeného výrobce.
  • Káva s mlékem a vliv na zdraví – problém nastává až při pravidelné a zvýšené konzumaci mléčných kávových nápojů.
  • Zrnková káva a zdraví – kvalitní kávová zrna jsou skvělou formou, jak si připravit zdraví prospěšný nápoj.
  • Instantní káva a zdraví – zde je prospěšnost snížena zpracováním.
  • A co zelená káva a zdraví? – jedná se o nejvyhledávanější prostředek na hubnutí v nepražené podobě. Prospěšnost tohoto typu kávy je naprosto excelentní a doporučuje se při léčbě mnohých onemocnění.

Druhy kávy na webu Philips

Nechte se inspirovat jednotlivými druhy kávy v podání Philips a ochutnávejte kávu z těch nejlépe zpracovaných zrn. Načerpejte na stránkách Philips informace, jak se která káva jmenuje a jak ji připravit.