Připravte si polévky pro podporu imunity

Po zimě je náš organismus oslabený, chybí nám slunce a hormon štěstí endorfin hledáme, kde se jen dá. A v takovém případě je lidské tělo nejnáchylnější k nemocem, nachlazením a dalším nepříjemnostem. Podpořte svou imunitu a s ní i zdraví pomocí chutných a rychle připravených polévek.

 

Krémová česneková polévka

Mezi oblíbené polévky, které podpoří imunitu, patří kromě klasického kuřecího vývaru také česneková polévka. Nakrájejte si na kostky zhruba půl kila brambor. Ty dejte vařit do osolené vody, přidejte 250 ml smetany na vaření a uvařené brambory rozmixujte na kaši. Použít můžete kuchyňský mixér nebo ruční mixér.

Oblíbený kuchyňský mixér RM-1550 je určen na mixování tekutých, měkkých a polotvrdých potravin a na mixování mražených potravin a drcení ledu nebo na sekání ořechů, koření a podobně. Tento mixér je navíc vyroben z kvalitních a zdraví neškodných materiálů. Poté stačí do polévky přidat prolisovaný česnek, petrželku a polévku zjemněte lžící másla. Podávejte s opečenými krutony anebo s topinkami, na které nastrouháte sýr.

 

Rajčatová polévka

Velmi oblíbenou polévkou je také rajská. Připravte si větší hrnec, rozehřejte lžíci másla a přidejte česnek. Ten opečte a přidejte hrst sušených rajčat, které si předem nakrájíte na nudličky. Chvíli opečte a přidejte plechovku krájených rajčat. Zalijte zhruba půl litrem vývaru a dochuťte polévku cukrem, solí a pepřem. Můžete přidat také špetku skořice. Povařte a polévku rozmixujte. Podávejte se lžící zakysané smetany a dozdobte lístky čerstvé bazalky.

Polévka z červené řepy

Zajímavou obměnou je také polévka z červené řepy, která není příliš obvyklá. Připravte si červenou řepu, kterou oloupete. Rozehřejte olej a přidejte nakrájenou jednu větší cibuli, dvě nastrouhané mrkve a půlku celeru. Opečte dozlatova a přidejte červenou řepu, půl kila brambor, nakrájených na kostičky.

Přidejte čerstvý rozmarýn, tymián a petrželku. Zalijte litrem vývaru a přidejte zhruba 300 ml vody. Vařte doměkka a následně polévku rozmixujte. Podávejte se zakysanou smetanou a můžete posypat čerstvou petrželkou anebo kdo má rád, tak může použít i pažitku nebo jarní cibulku.

Přejeme vám dobrou chuť a zocelenou imunitu do zimních dní.