Slast dětí i dospělých – palačinky
Znáte někoho, kdo by je nemiloval? Věřte, že nikdo takový, kdo by si někdy nepochutnal na nadýchaných palačinkách, neexistuje.Tento dezert patřil k oblíbeným již za dob našich prababiček. Byl skvělou levnou náhradou za oběd v době půstu, zároveň byl také lékem na špatnou náladu všech dětí. Nenajdete jediné dítě v naší zemi, které by si nechalo ujít tento jednoduchý, lehce sladký, rafinovaný pokrm, který můžeme dochutit dle svých priorit.
Palačinky se připravují tedy sladké, medové, banánové, s marmeládou, se šlehačkou nebo slané např. špenátové palačinky apod. Skvělé je, že palačinky nemají jen jeden recept, i když základ je stejný. Ale i klasickou mouku lze nahradit špaldovou mokou. Výhodou dnešní doby je, že si palačinkymůžete vychutnat v jejich zdravější podobě. Máme pro vás dva recepty zdravých palačinek, na kterých si s jistotou pochutnají nejen vaše děti.
Bezlepkové palačinky s ovocným kešu krémem
Kešu jsou ořechy velmi prospěšné pro vaše zdraví, proto jistě oceníte tento recept. Bude chutný, zdravý a zároveň si díky těmto super oříškům snížíte hladinu cholesterolu a obohatíte své tělo o vitamíny a minerály.
Suroviny:
1 hrnek bezlepkové mouky (cizrna, pohanka), ½ hrnku vody, 100 g kešu, kokosový sirup, čerstvé ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz), 2 dcl řepkového oleje
Postup:
Mouku a vodu smícháte a metličkou vytvoříte palačinkovou hmotu. Na pánvi připravíte palačinky. Kešu si namočíte den předem. Ráno vodu slijete, propláchnete. Do mixéru RM-1550 od Oravy, který dokáže zpracovat i ořechy, obiloviny a větší kusy ovoce, nasypete omyté ovoce s kešu a velkou lžíci kokosového sirupu. Rozmixujete do hladka.
Část ovoce si můžete schovat na servírování. Do palačinky natřeme krém a posypeme čerstvým ovocem.
Banánové palačinky
O výhodách banánu už jste určitě slyšeli a děti je zbožňují. O to více jim budou chutnat palačinky z banánu. Banán má spoustu vitamínů a zároveň zlepší náladu, vytrvalost, sílu a soustředění.
Suroviny:
4 lžíce ovesných vloček, 2 banány, 3 vejce, 2 dcl řepkového oleje
Postup:
Vločky, banán, vajíčka rozmixujete, poté vložíte na pánev a počkáte, až se opět vytvoří bublinky a pak otočíte, po otočení po pár vteřinách vyndáváte. Servírovat můžete například se zakysanou smetanou a karamelovou polevou, popř. bude stačit jen javorový sirup.
Obé palačinky jsou vynikající a zdravé, pochutná si celá rodina, to můžeme zaručit. Hodí se na snídani i k obědu, a jelikož jsou lehké, můžete je podávat i k večeři. Tedy dobrou chuť.