
Vaříme s konopným olejem – experimentujte zdravě se studenými pokrmy!
Nebojíte se vyzkoušet něco nového a zajímá vás vaření s konopným olejem? Pak jste tu správně! Tento zelený produkt se stává čím dál populárnější pro své blahodárné účinky a my vám přinášíme rady a tipy na jeho využití v kuchyni. Říká se, že se jedná o nový, přírodní rybí tuk a že nahradí i kokosový olej. Přečtěte si jeho výhody a jak s ním vlastně nakládat v kuchyni! A pokud stále váháte, jak to s těmi oleji je, podívejte se, jaký druh zvolit při různých přípravách pokrmů.
Konopný olej – proč jej vybrat za svého pomocníka v kuchyni?
Konopný olej se v poslední době těší velkému zájmu. A to nejen v kosmetice a ve farmaceutickém průmyslu, ale také pro běžné užívání oleje jako doplňku stravy či jen jako zpestření při vaření.
Nerafinovaný a za studena lisovaný si totiž zachovává celou řadu prospěšných látek. Obsahuje například esenciální nenasycené mastné kyseliny, celou řadu vitamínů (A, skupiny B, E, C a D) a také minerálů (draslík, hořčík, vápník a železo). Svými účinky napomáhá správnému fungování organismu, omlazuje pleť a zabraňuje vzniku mnohých civilizačních chorob. Navíc podporuje imunitní systém, takže pravidelné užívání vám nebude vůbec na škodu!
Rady při výběru
S největší pravděpodobností na něj nenarazíte v běžném supermarketu či v jiném, podobném obchodě. Nabízí jej zejména specializované bio obchody s přírodními produkty. Na internetu je také celá řada e-shopů, které jej mají v různých variantách. Je důležité, abyste zvolili právě nerafinovaný, který bude obsahovat důležité živiny. Poznáte jej mimo jiné také podle barvy. Nerafinovaný má světle až tmavě zelenou barvu. Rafinovaný je zcela průhledný.
Použití v kuchyni
Olej z konopných semínek je zajímavý svou lehce oříškovou chutí. Používejte jej výhradně za studena nebo zahřívejte pouze na teplotu do 180°C. Je dobrým pomocníkem při dušených pokrmech.
Určitě jej nepoužívejte při vaření za vysokých teplot nebo ke smažení.
Ideální použití je v pokrmech studené kuchyně či jako chutný doplněk hotových jídel:
- dochucení salátů a zálivek
- marinády pro přípravu surovin na grilování
- pomazánky
- dipy
- studené omáčky
- studené polévky (např. na ozdobení při servírování)
- smoothies ovocná či zeleninová
Nezapomínejte na správné uchovávání – lahvička by měla být v chladu a temnu. Světlo totiž urychluje reakci mastných kyselin s kyslíkem a tím dochází k jejich zániku. Ideální místo je například lednice.
Recept na konopný humus
Vyzkoušejte rostlinou pochoutku s konopným olejem, kterou si můžete připravit jen tak k večeři. Nebo ještě lépe – přidejte krekry či na kousky nakrájený chleba a bude z toho skvělá jednohubka třeba na narozeninovou párty!
Budete potřebovat:
- hrnek uvařené cizrny
- 2 lžičky tahini sezamové pasty
- 2 lžíce konopného oleje
- citrón
- sůl, pepř
- pečivo dle vlastní preference
Hrnek uvařené či konzervované cizrny vložíme spolu s tahini pastou a olejem do mixéru. Vše pořádně rozmixujeme na pastu jemné konzistence. Můžete použít také ruční mixér, akorát dbejte na to, aby bylo opravdu vše rozemleto a nevznikaly vám nežádoucí hrudky. Výslednou pastu zakápněte citrónem a ochuťte solí a pepřem. Namažeme na chléb, bagetu či krekry, posypte konopným semínkem a je hotovo – můžete servírovat! Máte připravenou jednoduchou a rychlou svačinku, která zasytí a posilní!
Nebojíte se něčeho složitějšího? S konopným olejem můžete i péct! Přinášíme tip na recept na pikantní jamajské konopné pirožky.
Seznámili jsme vás s přírodním, zdravým a tělu prospěšným konopným olejem, který není určen pro smažení a vaření za vysokých teplot. Nicméně to nijak neomezuje jeho využití – pro svou oříškovou chuť bude skvělým zpestřením vašich studených pokrmů! Máte s ním zkušenost? Používáte jej? A máte tip na skvělý recept? Podělte se o něj s námi a inspirujte ostatní, ať se také nebojí trochu experimentovat!