3 jednoduché recepty pro parní hrnec

Parní hrnec je stále více oblíbeným kuchyňským pomocníkem. Vaření v parním hrnci je totiž rychlé, ale také velice zdravé, protože při něm není nutné používat žádné tuky, případně jen ve velmi malém množství.

Napařování hrnec je výborný pro přípravu především krůtího nebo kuřecího masa a samozřejmě zeleniny, připravit v něm však pohodlně můžete například i rýži nebo polévku. Díky vaření v páře si potraviny uchovají asi o 50 % více vitamínů ve srovnání s běžným vařením. Přinášíme tři jednoduché recepty, díky kterým nebude vaření v horkovzdušném hrnci jen zdravé a rychlé, ale taktéž chutné.

 

Kuřecí kousky se zeleninou a rýže

K přípravě tohoto pokrmu budeme potřebovat:

  • 600 gramů kuřecích prsou
  • Nakrájenou zeleninu dle chuti – paprika, lilek, mrkev, pórek, hrášek aj.
  • Rýže – v sáčku, nebo běžná sypaná
  • Sójová omáčka
  • Lžíce bramborového škrobu
  • Sůl, pepř

Kuřecí maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, smícháme s bramborovým škrobem, k masu přidáme zeleninu, zakápneme sójovou omáčkou, řádně promícháme a vložíme do varné misky. Tu umístíme v prvním hrnci do nejnižší části. Do druhé misky dáme propláchnutou rýži s vodou – správný poměr najdeme v návodu na přípravu, liší se dle značky i typu rýže. Osolíme a vložíme nad misku s masovou směsí. Parní hrnec nastavíme na 40 minut. Po uplynutí této doby je jídlo připraveno k servírování.

 

Bramborové knedlíky plněné ovocem

Pokud zbožňujete ovocné knedlíky s tvarohem a máslem, i ty jednoduše připravíme v napařovacím hrnci. Potřebovat budeme:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 g krupice
  • Ovoce dle chuti – jahody, meruňky
  • Balení tvrdého tvarohu
  • Máslo, cukr dle chuti
  • Špetka soli

Brambory necháme vychladnout a poté nadrobno nastrouháme. Smícháme s moukami, krupicí, špetkou soli, vejcem a vypracujeme těsto. To by nemělo lepit, pokud se vám i po delší době lepí na prsty, přidejte trochu mouky. Ze vzniklého těsta tvoříme placky o velikosti dlaně, do kterých vložíme ovoce a vytvoříme knedlík. Naplněné knedlíky vaříme v parním hrnci ve spodní části asi 20 minut. Podáváme s tvarohem, cukrem a polité přepuštěným máslem.

 

Losos s bramborami a brokolicí

Extrémně rychlá a jednoduchá příprava i vaření. Tento recept ocení především vyznavači zdravého životního stylu, avšak může se jednat také o jedno z prvních jídel, které se skvěle hodí i pro nejmenší děti. Na dvě porce si připravte:

  • 2 filety, nebo podkovy lososa
  • 300 g brambor
  • 400 g brokolice
  • Sůl, pepř
  • Oříšek másla

Lososa umyjeme, osolíme a lehce opepříme. Takto připravenou rybu dáme do spodní části parního hrnce. Pečlivě omyté brambory nakrájíme na plátky, nové brambory můžeme ponechat se slupkou, která je tenká a plná vitamínů. Naskládáme do patra nad lososa a osolíme. Brokolici nakrájíme na růžičky, dáme do třetího patra hrnce, osolíme a hrnec zavřeme pokličkou. Vaříme asi 25 minut. Před servírováním necháme na lososovi rozpustit máslo, které dodá rybě na křehkosti.

Převážná většina receptů pro napařovací hrnce je velice snadná na přípravu, pokrmy jsou zdravé a rychle uvařené. Horkovzdušný hrnec je tak skvělým pomocníkem pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl a rádi experimentují s novými recepty i neobvyklými kombinacemi potravin. Navíc ani nepotřebujete příliš nádobí k vaření, většinou vám totiž stačí právě parní hrnec.