Správná příprava čaje
3 min. čtení

Správná příprava čaje

Kvalitní sypaný čaj je téměř zázračný nápoj, který vám může pomoci od bolesti, nabudit vás, nebo vás naopak zklidnit po celém dni. Na světě existují stovky druhů čajů, základem pro jejich dobré účinky je ale dobrá znalost jejich přípravy a skladování. Pokud okouzlil čaj i vás, dáme vám dnes pár tipů na to, jak si připravit ty nejznámější druhy čajů.

 

Černý čaj

Černý čaj je asi nejvíce známý a nejčastěji využívaný čaj. Jeho příprava je velmi snadná. Doba louhování se liší dle toho, jaké má čaj využití. Pokud si dáváte černý čaj na povzbuzení, louhujte jej pouze 2-3 minuty. Dáváte-li si jej na zažívací potíže, doba louhování by měla být 5 minut. Černý čaj často rádi pijeme na snídani. Abyste si váš ranní šálek užili, můžete si pořídit speciální čajová sítka, hodit se vám bude i čajová souprava, se kterou bude pití čaje ten správný požitek.

 

Zelený čaj

V zemích, pro které je pití zeleného čaje tradiční, je jeho příprava rituálem. Čajový rituál si můžete vytvořit ale i u vás doma! Abyste si mohli vychutnat skvělý zelený čaj, stačí 2 čajové lžičky čaje zalít 80 stupňovou vodou (určitě ne vroucí, z čaje by se uvolnilo velké množství tříslovin a čaj by zhořkl!). Doba louhování zeleného čaje se liší s každým druhem, může trvat 30 vteřin, ale i několik minut.

Zelený čaj je skvělý studený i teplý, po čas letních měsíců jej můžete vyžít i k přípravě ledových čajů. Pro pohodové posezení s přáteli nebo na zahradní grilovačku se skvěle hodí zelený čaj podávaný ve veselých sklenicích. Pořídit si můžete barevné sklenice s víčkem a brčem nebo velké skleněné dózy o objemu několika litrů, do kterých můžete nalít čaj, ke kterému přidáte kousky máty, citronů, pomerančů a ledu.

 

Bylinkový čaj

Každá bylinka je specifická, od toho se odvíjí i různě dlouhá doba louhování. Všechny bylinky však zalévejte vroucí vodou a nechte je dlouho louhovat, asi 8-15 minut. Déle byliny nelouhujte, zhořkly by. Bylinky ze zahrádky si můžete nasbírat, nasušit a uložit například do plechové dózy.

Ovocný čaj

Čaje z ovoce jsou oblíbené pro osvěžující, příjemně nakyslou chuť, výraznou barvu i vůni. Ovocný čaj se připraví velmi snadno a nepotřebujete k tomu žádné speciální nádobí. Ovocný čaj se zalévá vroucí vodou, doba louhování je 5-8 minut. Dávejte si pozor, abyste čaj nescedili příliš brzy, jelikož by se všechny složky nemusely v čaji stačit vylouhovat.