
Itálie na talíři
I když je venku nečas, chladno a sněhová nadílka, přesto si můžete užít tóny líbezného sluníčka a lákavých dálek – na talíři. Pojďte se s námi vypravit do teplem zalité Itálie a užít si všech gastronomických lákadel, které nabízí.
Lanýžové rizoto s parmazánem
- 100g lanýžů
- 8dl vývaru
- 250g rýže Arborio
- 50g parmezánu
- Máslo
- 2dl bílého vína
- 2 stroužky česneku
- 2ks šalotky
- Pažitka a petržel
- Pepř, sůl, tymián
Postup: Lanýže nastrouhejte na tenké plátky. Oloupanou šalotku spolu s česnekem a pažitku s petrželí pokrájejte nadrobno. Rozpalte olej a šalotku na něm krátce osmažte, přidejte propláchnutou rýži a za stálého míchání vařte. Do hotové rýže vsypte česnek, tymián, přilejte bílé víno a chvíli povařte. Poté postupně přilévejte vývar a nechte pomalu vstřebávat do rýže. Nakonec přidejte čerstvé máslo a parmezán. Dochuťte solí, pepřem a promíchejte s nakrájenými bylinkami.
Italské rizoto servírujte na mělkém talíři posypané nastrouhanými lanýži.
Spaghetti alla carbonara
- 400g špaget
- 300g pancetty
- 150g parmezánu
- 4 žloutky
- Olivový olej
- Pepř, sůl
Postup: Špagety uvařte „na skus“, mezitím si nakrájejte pancettu. Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte ji dokřupava. Poté do mísy vyklepněte žloutky a smíchejte s nastrouhaným parmazánem. Přidejte pepř, sůl a špagety a směs přidejte k pancettě na pánev. Přilijte hrnek vody, ve které se vařily těstoviny. Intenzivně míchejte, dokud se nevytvoří omáčka.
Podávejte v hlubokém talíři a hustě posypte pepřem.
Tagliatelle s lososem
- 500g těstovin tagliatelle
- 400g uzeného lososa
- 400ml smetany
- Máslo
- Brandy
- Muškátový oříšek, kopr, sůl, pepř
Postup: Lososa pokrájejte na nudličky a orestujte na másle. Přilijte trochu brandy a poté smetanu. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Mezitím uvařte těstoviny, které poté přidejte na pánev a důkladně smíchejte s lososem. Na závěr přidejte nasekaný kopr a můžete servírovat, nejlépe na plytkém talíři.