Jen málo kdo umí nakládat s fenyklem, proč je to škoda?

Na rovinu, fenykl rozhodně nepatří mezi základní suroviny a určitě se mezi námi najdou tací, co jeho účinky ještě neokusili. Fenykl známe jako zeleninu s prapodivným tvarem do cibuloviny s kadeřavě travnatou okrasou. Nadále se s ním setkáte ve formě koření. Dnes se používá výhradně jako dochucovací směs s příslibem exotiky pod dušená masa nebo polévek, dříve se k němu přistupovalo jako k léčivu.

 

Co vůbec dělat s fenyklem

Stonky nám mohou svou nasládlou chutí připomínat celer s jemným anýzovým nádechem, který slouží jako skvělá desinfekce ústní dutiny. Maminky zase fenykl používají na zmírnění bolestí bříška svých malých dětí. Vyzkoušejte si svůj svačinový salát obohatit tím, že si jej zasypete suchou směsí. Koření fenykl najde uplatnění i v osmahnuté zelenině nebo grilovaných pokrmech. Nebojte se experimentovat a objevovat nové možnosti s jejichž výsledky budete nadmíru spokojeni.

 

Fenykl pro naše zdraví

Zdravotně prospěšné účinky fenyklu znali už staří Egypťané, kteří jej pravidelně zařazovali do svých tradičních pokrmů. Fenykl je proslulý svým vysokým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů, jejichž účinky chrání před vznikem rakoviny.

V pradávné historii byl fenykl hlavním lékem při ledvinovém onemocnění nebo dokázal pomáhat při hadím uštknutí nebo při odhalení napadení jedince parazity.

 

Jak se fenykl používá dnes

V dnešní době se nejčastěji používá ve formě nálevů a při nedostatečné tvorbě mateřského mléka. Dokáže podpořit správnou činnost střev a tlumí výše popsané křeče v břiše. Fenyklem tedy neobohatíte jen svůj pokrm, ale uděláte i něco pro své zdraví. Vyzkoušejte koření Benkor na stránkách www.puritas.cz a objevte jeho nadpozemskou sílu. Nenápadné koření se silným aromatem používejte zprvu opatrně, než si na jeho exotickou chuť zvyknete, ale dávejte si pozor, velice lehce si na jeho účinky a aroma vytvoříte pozitivní závislost.